27-9-2021

Voetbalvereniging ’t Peeske verhuurt 42 ‘woningen’ op sportpark de Kolkstede

BEEK – Op sportpark de Kolkstede zijn sinds begin dit jaar 21 hoek- en vrijstaande woningen te huur. Op korte termijn worden er nog eens 21 huizen gerealiseerd. De woningen worden bewoond door spreeuwen, die er voor zorgen dat de voetbalvelden van ’t Peeske vrij blijven van ongedierte.

“Het spreeuwenhotel draagt bij aan het behoud van deze bedreigde vogelsoort”, weet Pascal Verberkt, voorzitter van de Beekse voetbalvereniging. “De spreeuwen zorgen er bovendien voor dat onze velden vrij blijven van larven, emelt, langpoortmuggen en ander ongedierte. Een oplossing die past bij onze club, die niet alleen duurzaam en onderhoudsarm wil zijn, maar ook biodiversiteit stimuleert om en rond de velden.”

Bedreigd
Initiatiefnemers van de spreeuwenwoningen zijn Bennie Keurntjes en Theo Kaal. Beiden zijn lid van Patrijzen Werkgroep Montferland, maar inmiddels ook dagelijks betrokken bij het behouden van de bedreigde spreeuw. Zij kwamen met het idee om 21 huizen te bouwen aangrenzend aan hun woonpercelen aan de Eltenseweg in Beek en 21 op Sportpark de Kolkstede.

Het idee ontstond tijdens een excursie van het Gelders Landschap Beheer Gelderland. “Ik was direct enthousiast toen ik hoorde dat wij in Montferland iets konden doen voor de spreeuw, die al jaren wordt bedreigd en op de rode lijst staat”, zegt Kaal. “Met de bouw van deze woningen kunnen we ze behouden voor Montferland.”

“Jaren geleden had ’t Peeske problemen met het bespeelbaar maken van de velden omdat veel ongedierte de grasmat aantastte”, weet Keurntjes. “Drie seizoenen waren er problemen. Met het aantrekken van de spreeuwen zorgen wij er nu voor dat het ongedierte uit de grasmat weg blijft.”

Spreeuwenhotel
De zogenaamde spreeuwwoningen, samen ook wel een spreeuwenhotel genoemd, hebben zich inmiddels bewezen. “Loop je nu het voetbalveld op dan zie je minstens vijftien spreeuwen op de grasmat hun werk doen en zijn er van de 21 woningen al zes bezet gedurende de tweede broedperiode”, vertellen de initiatiefnemers. “Ondanks dat we de woningen iets te laat hebben geplaatst. We verwachten dan ook dat we in 2022 twee derde van de woningen bezet hebben. Dat is het doel. Maar het is de natuur die zijn werk moet doen.” Binnenkort wordt er daarom een derde spreeuwenhotel achter de sporthal van ’t Peeske gebouwd.

Niet alleen de spreeuwen hebben profijt van het werk van Kaal en Keurntjes. De afgelopen vijf jaar hebben zij met de Patrijzen Werkgroep Montferland ook voor die bedreigde vogelsoort veel gerealiseerd.

“Inmiddels hebben we met achttien anderen veertig hectare in Montferland ingezaaid, waardoor er bloemstroken ontstaan waar de patrijs zich thuis voelt. Zes keer per jaar tellen we de patrijzen met een zelf aangeschafte drone, die we laten vliegen boven Montferland. We zijn al van zes naar 26 geregistreerde paartjes patrijzen gegaan, maar we denken dat er wel dertig zijn. Daar zijn we erg trots op. Dat gaat ons zeker ook met de spreeuw lukken.”

Peeske-voorzitter Pascal Verberkt is erg blij met het initiatief. “Het helpt ons enorm om de velden goed bespeelbaar te houden”, zegt hij. “Naast de Draintalent, waar we de ontwikkeling van de groei van de grasmatten mee stimuleren en monitoren, helpt hier de natuur ons verder. Zo hoeven we geen gif te gebruiken.”

Huurcontract
Daarbij leveren de spreeuwenwoningen de vereniging ook nog extra inkomsten op. De huizen kunnen namelijk voor een klein bedrag worden gehuurd en de opbrengsten zijn voor de club. “Voor een 5-jarig contract betaal je 25 euro”, legt Verberkt uit. “Je ontvangt dan een huurcertificaat voor de afgesproken jaren. Jaarlijks word je op de hoogte gehouden van de aantallen en de leefomstandigheden van de spreeuw. Zo draag je een steentje bij aan het behoud van de spreeuw en aan onze voetbalvereniging. Samen met Bennie en Theo bepalen we aan welk natuurproject we het geld besteden.”

Huur hier jouw woning en draag bij aan de biodiversiteit op sportpark de Kolkstede en het behoud van de spreeuw. Aanvragen kan via Theo Kaal, theokaal100@gmail.com of via info@vvpeeske.nl.

 

30-12-2020

Winnaar grote Clubactie.

In de maand september, oktober en november zijn veel vrijwilligers bezig geweest om loten te verkopen voor de Grote Clubactie. Van ieder verkocht lot gaat € 2,40 naar de vereniging. In totaal zijn er meer dan 1000 loten verkocht en hebben we met ons allen € 2.484,30 opgehaald voor R.K.S.V. ’t Peeske. Een enorme prestatie. Ook hadden we een prijs belooft voor het team wat de meeste loten zou verkopen.

Op nummer 1 is geëindigd, het Team JO9-1 van Ralf Wissink met 159 loten. Zij ontvangen € 100,= op Clubkaart de Bron om in de kantine te besteden. Het team JO9-2 kwam op een mooie 2de plek met 114 loten en het team JO8-1 verkocht 107 loten en kwam daarmee op de derde plek.

Wij willen iedereen ontzettend bedanken voor de inspanning. Een mooi resultaat. Het komend jaar onderzoeken we of we de kantine op kunnen knappen. Het bedrag wordt besteed aan sport en spel voor kinderen in de kantine. Het zal nog even duren voor we zover zijn, echter het geld wordt ervoor gereserveerd.

Top gedaan.

 

 

 

4-10-2020

R.K.S.V. ’t Peeske introduceert Clubkaart ‘de bron’ voor al haar vrijwilligers’

In de kick off van 14-9-2020 voor alle vrijwilligers van het seizoen 2020/2021 introduceerde R.K.S.V. ’t Peeske de Clubkaart voor vrijwilligers. Een wettig betaalmiddel, te gebruiken per 1 oktober 2020, in de kantine op Sportpark de Kolkstede. De subtitel van de Clubkaart is ‘kleine moeite, groot plezier’ het thema wat centraal staat bij het binden en boeien van vrijwilligers maar ook het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. Lees meer.

‘Hiermee zijn we een campagne gestart om kleinere werkpakketten te maken die verdeeld worden over meerdere vrijwilligers. Een initiatief wat het bestuur, naar aanleiding van een sessie met vrijwilligers (de zgn. ideeëngenerator) van R.K.S.V. ’t Peeske, genomen heeft om het vrijwilligerswerk aantrekkelijk en te overzien te houden voor vrijwilligers, immer vele handen maken licht werk. Tevens willen we het vrijwilligerswerk hoog houden omdat het een onmisbare factor is, voor niet alleen de voetbalvereniging maar zeker ook voor de gehele dorpskern. Het vrijwilligerswerk verbind ons en zorgt ervoor dat we toegankelijk blijven voor vele mensen die inmiddels de weg gevonden hebben naar het mooie Montferland’ aldus Pascal Verberkt, voorzitter R.K.S.V. ’t Peeske.

Clubkaart ‘de bron’

De naam van de Clubkaart kent zijn oorsprong in ‘de bron’ bij ’t Peeske. ’t Peeske is afgeleid van het Latijnse pascuum (weiland) wat betekent een vochtige plek. Zoals deze van origine ontstond bij uitspanning ’t Peeske. En waar ook de naam ’t Peeske haar oorsprong kent. ‘Het was gemakkelijk het bruggetje te maken naar een bron van eten en drinken. Energie die we allemaal nodig hebben, ook als vrijwilliger als we ons best doen om de randvoorwaarden te creëren zodat speler lekker te kunnen voetballen’. Marc Jacobs, verantwoordelijk voor Eten, drinken en verzorging en bedenker van de naam is er trots op: ‘zo zie je maar weer hoe het verleden en het heden heel goed samen kunnen, net als jong en oud die we hiermee willen enthousiasmeren om te komen helpen’.

De clubkaart werd overhandigd aan Sil Jansen door Penningmeester Frank Roording. ‘Sil, fotograaf van de club, is één van de jongeren die we hiermee aan boord halen als vrijwilliger’ aldus Frank. Op de clubkaart staat een vergoeding die hij in de kantine kan opsouperen. Hij hoeft het dus ook niet geheel voor niets te doen. Immers een hapje en een drankje horen er bij.

Alle vrijwilligers worden lid

De Clubkaart is voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor R.K.S.V. ’t Peeske. Inmiddels zijn er 102 vrijwilligers actief binnen de vereniging. En dan zijn de 7 mensen die zich recent aangemeld hebben voor kantinediensten nog niet eens meegeteld. De vrijwilligers kunnen de Clubkaart gebruiken om mee te betalen in de kantine. Maar tevens geeft het je recht op vrij entree bij wedstrijden van Peeske 1. De vrijwilligers is gevraagd allemaal lid te worden van R.K.S.V. ’t Peeske voor een bedrag van € 15,= per jaar. De borgstelling voor de Clubkaart is € 5,=.

Verbondenheid

De betrokkenheid en de verbondenheid zal versterken en vergroten. Als lid heb je stemrecht (mits boven de 18 jaar) en daarmee stellen we ook alle vrijwilligers in staat hun stem te laten horen en ze te laten meepraten op de Algemene Ledenvergadering van R.K.S.V. ’t Peeske. De Clubkaart is dus niet allen voor het halen van ten en drinken in de kantine. Nee, met name de betrokkenheid tussen voetballende leden en vrijwilligers zal vergroten. Tevens zal het begrip voor elkaar gecreëerd worden en zullen elkaars belangen gedeeld worden op deze wijze, aldus Pascal Verberkt.

Ophalen clubkaart

Mocht je de Clubkaart nog niet opgehaald hebben meld je dan bij onze penningmeester Frank Roording, via f.roording@vvpeeske.nl

 

 

16-9-2020

R.K.S.V. ’t Peeske start Grote Clubactie ‘in de kantine beleef je het’

R.K.S.V. ’t Peeske gaat verantwoord loten verkopen met de Grote Clubactie

Zaterdag 19 september start de landelijke lotenverkoop van de Grote Clubactie. Ook wij doen mee en we willen natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen. Dit jaar zetten we ons in voor ‘in de kantine beleef je het’.

Een lot kost €3,-, waarvan 80% (dus €2,40 per lot) direct naar onze clubkas gaat.

Verantwoord loten verkopen

Leden zullen via het verkoopboekje op een verantwoorde manier loten gaan verkopen, die veilig is voor zowel de verkopers als de kopers. Zo staat op de voorzijde van het boekje een online verkooplink en QR-code, die verkopers kunnen delen of kopers op afstand kunnen scannen met hun telefoon. Hoe dit in z’n werk gaat, zie je in dit instructiefilmpje.

Extra inkomsten hard nodig

We gaan er met z’n allen vol voor en hopen ons doel te behalen (2500 euro) met behulp van de steun van familie, vrienden en inwoners uit de omgeving! Juist nu kunnen we die extra steun goed gebruiken.

Namens het bestuur

R.K.S.V. ’t Peeske

 

 

15-6-2020

LED-verlichting en Draintalent op 3 velden een feit

De schop is in de grond. De komende maanden zal Sportpark de Kolkstede zowel onder de grond als boven de grond een innovatief en duurzaam karakter gaan krijgen. Inmiddels zijn de werkzaamheden begonnen en kunnen we na de zomer gaan genieten van beter en duurzaam licht in de avonden en zal het gras nog mooier en kwalitatief beter worden ten opzichte van voorgaande jaren.

In de persconferentie van Maart 2020 werd medegedeeld dat R.K.S.V. ’t Peeske een substantieel subsidiebedrag gaat ontvangen van de Gemeente Montferland. Een mooi bedrag om ledverlichting. op 2 velden aan te leggen en op de oefenhoek (inclusief nieuwe masten en een innovatief Perfect Play systeem waarin op afstand de verlichting kan worden gedimd en uitgezet) en de Draintalent aan te schaffen voor nog eens extra 2 velden (totaal dus 3 velden). Met de grasmeesters zijn de gesprekken gevoerd en is de opdracht gegund aan de Grasmeesters en natuurlijk Altop voor wat betreft de Draintalent en met drie partijen is onderhandeld over ledverlichting. Uiteindelijk heeft OVI uit Enschede de opdracht gekregen voor de aanleg van de ledverlichting.